lunes, 26 de marzo de 2007



José Antonio Marina, filòsof

“La comunicació és l’antídot de la por”

El pedagog, filòsof i escriptor José Antonio Marina visita la Facultat de Comunicació Blanquerna acompanyat del professor de la Facultat Ferran Sáez. Després d’una breu presentació sobre la seva vida professional, que va fer el seu acompanyant i amic, José Antonio Marina va alçar-se sobre el pòdium de la sala per iniciar la conferència, i tal com ell mateix ens va indicar “poder veure les cares de tots els alumnes”, fet que tots els assistents li vam agrair.
Marina va acceptar de participar en les XIII Jornades Blanquerna per presentar el seu nou llibre Anatomía del miedo: un tratado sobre la valentía. Al llarg de la conferència, el convidat va exposar les diverses idees del seu llibre, entre les quals trobem que la valentia i la covardia són dues maneres diferents d’enfrontar la por, i que “és la pròpia intel·ligència humana la que fa que tinguem una certa por”. Marina va esmentar, només començar, que ha dedicat tota la vida a estudiar una intel·ligència nova on els sentiments també hi són presents, argumentant que “sempre que fem alguna cosa, la fem per mantenir o canviar el nostre estat d’ànim”. Així, Marina va explicar que hi ha dos sentiments bàsics en la comunicació: la por i la fúria. El filòsof va definir la por com “aquella emoció que ens adverteix de la presència d’un perill” i va donar a conèixer els quatre possibles mecanismes que es posen en pràctica per evitar aquest perill: la fugida, l’atac, la immobilitat i les conductes de submissió. Aquests quatre mecanismes es posen en marxa quan sentim por, “bé perqué detectem la presència d’un perill o bé perquè alguna cosa, encara que no sigui perillosa, crea una inseguretat i una incapacitat en nosaltres”. Marina va dir que, actualment, “ens trobem en una època bastant poruga” gràcies, en bona part, a l’incertesa que provoca la globalització. Aquest temor a la globalització pertany, segons el conferenciant, a la por innata de “no saber on sóc”. Un altre tema que preocupa molt i del qual va parlar també el filòsof Marina, és la valentia. Marina defineix el valent com aquella persona que “està disposada a fer certes coses malgrat la por que sent o malgrat l’esforç que això li suposa”. Segons el doctor, són gent amb actitud emprenedora que prioritza els seus valors principals davant la por perquè creuen que tenen l’obligació de defensar-los. Marina creu que s’ha de poder ser valent per superar qualsevol por i argumenta que, curiosament, totes les cultures del món entenen la valentia com una bona cosa. També va dir que tots hem de ser conscients que “el gran antídot de la por és la comunicació” perquè l’aillament i el silenci són aliats incondicionals de la por i mitjançant aquests mai no la podrem superar.
Finalment, José Antonio Marina va esmentar la certesa que “avui dia el periodista es veu molt pressionat pels grans mitjans de comunicació” i això fa crèixer una certa por a explicar tota la veritat del que succeeix al món. El filòsof de la “nova intel·ligència” va voler acabar animant els periodistes d’avui i els futurs periodistes a “exercir la valentia per sobre de les dificultats”.

No hay comentarios: